Subscribe

AIX rootvg boot issues from cDOT storage

AIX rootvg boot issues from cDOT storage

 

I am trying to resolve AIX system boot issues from the cDOT system. Here's the issue:

 

I can boot the AIX from the old IBM N-Series storage using N-Series Host Utilities Kit (HUK). Our goal is to migrate this server from the N-Series to the new cDOT system so the server is booting from the new cDOT. The AIX server doesn't see the boot device after we have uninstalled the N-Series HUK and the new HUK Ver.6 for AIX is installed. We went through various test scenarios as below:

 

Two IBM AIX Test Enviroments.

 

  • Test Environment #1:
    • Purpose:
      • Uninstall IBM N-Series HUK in favor of NetApp 6.0 HUK
    • Host/LPAR:
      • AIX 6.1 TL8 SP3
      • IBM N-Series HUK Installed.
      • Using NPIV not vSCSI via VIO Server
    • Storage:
      • SAN Boot LUN Data has already been migrated from N-Series to the following:
        • SAN Boot LUN on NetApp ClusteredONTAP 8.2 (8040/8020 HA cluster)
    • Attempted Tests:
      • Test #1: Uninstall of IBM N-Series HUK & Install of NetApp HUK:
        • 1 - Single Path created for Boot LUN from LPAR to CDOT array using assigned portset to igroup. (Only one HBA adaptor enabled on LPAR)
        • 2 - Boot off single path LUN
        • 3 - Chdev –p hdisk# -a algorithm=fail_over –a reserve_policy=single-path
        • 4 - Bootlist –m normal hdisk# (ensure boot LUN is in bootlist)
        • 5 - Remove all other devices except boot LUN.
        • 6 - Remove all N-Series MPIO drivers

Installation Summary

--------------------

Name                       Level           Part        Event       Result

-------------------------------------------------------------------------------

Ontap.MPIO_Host_Utilities_K 6.0.0.0         USR         DEINSTALL   SUCCESS

Ontap.MPIO_Host_Utilities_K 6.0.0.0         USR         DEINSTALL   SUCCESS

Ontap.MPIO_Host_Utilities_K 6.0.0.0         USR         DEINSTALL   SUCCESS

Ontap.MPIO_Host_Utilities_K 6.0.0.0         USR         DEINSTALL   SUCCESS

Ontap.SAN_toolkit.sanlun   6.0.0.0         USR         DEINSTALL   SUCCESS

Ontap.SAN_toolkit.scripts   6.0.0.0         USR         DEINSTALL   SUCCESS

        • 7 - Reboot (with single path)
        • 8 - Remove all other devices except boot LUN
        • 9 - Install all packages NetApp HUK (successful)

Installation Summary

--------------------

Name                       Level           Part        Event       Result

-----------------------------------------------------------------------------

NetApp.MPIO_Host_Utilities_ 6.0.0.0         USR         APPLY       SUCCESS

NetApp.MPIO_Host_Utilities_ 6.0.0.0         USR         APPLY       SUCCESS

NetApp.MPIO_Host_Utilities_ 6.0.0.0         USR         APPLY       SUCCESS

NetApp.MPIO_Host_Utilities_ 6.0.0.0         USR         APPLY       SUCCESS

        • 10 - Reboot (with single path)
        • 11 – Result: Error 554 on boot.
        •  
      • Test #2: Uninstalled of IBM N-Series HUK & Re-install of N-Series HUK.
        • Same steps as in Test #1.
        • Exception: Replace Step 9 with the following:
          • 9 – Re-install IBM N-Series HUK
  1. MPIO_Host_Utilities_Kit.config
  2. 0.0.0 COMMITTED  Data ONTAP MPIO PCM Host
  3. MPIO_Host_Utilities_Kit.fcp
  4. 0.0.0 COMMITTED  Data ONTAP MPIO PCM Host
  5. MPIO_Host_Utilities_Kit.iscsi
  6. 0.0.0 COMMITTED  Data ONTAP MPIO PCM Host
  7. MPIO_Host_Utilities_Kit.pcmodm
  8. 0.0.0 COMMITTED  Data ONTAP MPIO PCM Host
            • 10 – Reboot
  • 11 – Result: Reboot Successful.

 

          •  
  • Test Environment #2:
    • Purpose:
      • Uninstall IBM N-Series HUK in favor of NetApp 6.0 HUK
      • (Using AIX image based on NetApp N-Series)
    • Host/LPAR:
      • AIX 6.1 TL8 SP3
      • IBM N-Series HUK Installed.
      • Using NPIV not vSCSI via VIO Server
    • Storage:
      • SAN Boot LUN Data has already been migrated from N-Series to the following:
        • SAN Boot LUN on NetApp 7-Mode 8.1.4P1 (3140 HA pair)
    • Attempted Tests:
      • Test #1:  Install Native AIX MPIO Drivers on New AIX OS
          • Packages Installed:
          • Native AIX MPIO
            • NetApp 6.0 SAN Tool Kit
          • AIX OS:
            • New AIX OS Install from scratch
  • Results:
  • Reboot Successful.

 

        • Test #2a):  Install NetApp 6.0 HUK on New AIX OS
            • Packages Installed:
              • NetApp 6.0 HUK (All packages)
              • NetApp 6.0 SAN Tool Kit
            • AIX OS:
              • New AIX OS Install from scratch
        • Results:
        • Reboot Failed.
        • Test #2b):  Install NetApp 5.0 HUK on New AIX OS
            • Packages Installed:
              • NetApp 5.0 HUK (All packages)
              • NetApp 5.0 SAN Tool Kit
            • AIX OS:
              • New AIX OS Install from scratch
        • Results:
        • Reboot Failed.
  • Test #3:  Use a different AIX OS
  • Packages Installed:

 

            • NetApp 6.0 HUK (All packages)
            • NetApp 6.0 SAN Tool Kit
          • AIX OS:
          • Different AIX image
  • Results:
  • Reboot Failed.
  • Test #4:  Install *only* 3 packages from NetApp 6.0 HUK on New AIX OS
      • Packages Installed:
        • NetApp 6.0 HUK
            • Packages Installed:
              • 6.0.0.0  NetApp MPIO PCM Host Utilities Kit PCM Friend ODM Stanzas
              • 6.0.0.0  NetApp MPIO PCM Host Utilities Kit Path Config Tool
              • 6.0.0.0  NetApp MPIO PCM Host Utilities Kit iSCSI Disk ODM Stanzas
        • Package *NOT* Installed:
        • 6.0.0.0  NetApp MPIO PCM Host Utilities Kit FCP Disk ODM Stanzas
        • NetApp 6.0 SAN Tool Kit on new AIX OS Install from scratch.
      • AIX OS:
        • New AIX OS Install from scratch
  • Results:
  • Reboot Successful

 

 

 

I am wondering if anybody has come through similar situation and resolved it to boot from cDOT storage using AIX HUK 6.0

Re: AIX rootvg boot issues from cDOT storage

I have a customer having the same problem but they are using the NetApp HUK 6.0.0. No solution as thiis point.