Subscribe

Help with ONTap 9.1 routing

I am testing the waters with ONTap 9.1, and fired up a simulator version.

 

Aside from the differences in commands, I cannot connect externally to, or from any of the addresses bar 1 - 10.xx.xx.214.

 

I am thinking that the routing tables seem to be incomplete, and not having had any prior look at this version of ONTap, I am struggling.

 

Firstly, yes they are in dns, A record, and PTR reverse records in place. nslookup all fine.

 

Booted up, did the CTRL-C, Option 4.

 

Supplied the name, IP etc ..., and it did it all for me, and this is what I have: -

 

natestclus::> network route show

Vserver             Destination           Gateway           Metric

-------------------  ----------------------- ------------------- ----------

Cluster               0.0.0.0/0                10.xx.xx.254  20

natestclus         0.0.0.0/0                 10.xx.xx.254  20

 

 

network interface show

 

                              Logical                            Status              Network                    Current           Current         Is

Vserver                Interface                          Admin/Oper   Address/Mask          Node               Port               Home

---------------------  ----------------------------   ------------------ -------------------------- ------------------ ---------------  ------------

Cluster

                               natestclus-01_clus1    up/up               10.xx.xx.213/24     natestclus-01 e0a               true

                               natestclus-01_clus2    up/up               10.xx.xx.214/24     natestclus-01 e0b               true

natestclus

                               cluster_mgmt                up/up                10.xx.xx.202/24    natestclus-01 e0d               true

                               natestclus-01_mgmt1 up/up                 10.xx.xx.203/24   natestclus-01 e0c                true

 

                   

natestclus::> network port show

 

Node:   natestclus-01

 

                                                                                                           Speed (Mbps)      Health

Port          IPSpace           Broadcast Domain     Link    MTU    Admin/Oper           Status

------------ ------------------- ----------------------------  -------- --------  -----------------------  -------------

e0a          Cluster              Cluster                          up       1500    auto/1000              healthy

e0b          Cluster              Cluster                          up       1500    auto/1000              healthy

e0c          Default              Cluster                          up       1500    auto/1000              healthy

e0d          Default              Cluster                          up       1500    auto/1000              healthy

 

 

natestclus::> cluster show

 

Node                       Health     Eligibility

-----------------------  ------------  -------------

natestclus-01         true           true

 

 

natestclus::> system service web show

External Web Services:   true

                              Status:  online

      HTTP Protocol Port:   80

    HTTPS Protocol Port:  443

              HTTP Enabled:   false

 

 

natestclus::>security login show

 

Vserver:   natestclus

 

                                                                          Authentication                          Acct         Is-Nsswitch

User/Group Name     Application                Method              Role Name   Locked   Group

---------------------------- -------------------------  -------------------  ----------------- -----------  ----------------

admin                           console                     password          admin            no            no

admin                           http                             password          admin            no            no

admin                           ontapi                        password          admin            no            no

admin                           service-processor   password          admin            no            no

admin                           ssh                            password          admin             no            no

autosupport                console                     password          autosupport  no            no

 

 

natestclus::>network route show-lifs

 

Vserver: Cluster

Destination                     Gateway             Logical Interfaces

------------------------------  --------------------  ----------------------------

0.0.0.0/0                           10.xx.xx.254      natestclus-01_clus1,

                                                                       natestclus-01_clus2

 

Vserver:  natestclus

Destination                     Gateway             Logical Interfaces

------------------------------  --------------------  ----------------------------

0.0.0.0/0                           10.xx.xx.254      cluster_mgmt,

                                                                       natestclus-01_mgmt1

 

 

 

I can ping 1 of the 4 interfaces - 10.xx.xx.213

 

I can https to i, but when I try and sign in with username admin (not linked to AD), I get: -

 

System Manager will not launch other than node and cluster management LIF (Error: 1)

 

 

Any help would be greatly appreciated.

 

Thanks.

Re: Help with ONTap 9.1 routing

Just had the simulator reboot itself, and now when I do: -

 

network interface show

 

                              Logical                            Status              Network                    Current           Current         Is

Vserver                Interface                          Admin/Oper   Address/Mask          Node               Port               Home

---------------------  ----------------------------   ------------------ -------------------------- ------------------ ---------------  ------------

 

natestclus

                               natestclus-01_mgmt1 up/up                 10.xx.xx.203/24   natestclus-01 e0c                true

 

I just have the above.

 

The other 3 interfaces have gone.

 

network port show shows all 4, with no Broadcast Domain, and Health Status is blank.

network route show just has natestclus, not Cluster as well.

Re: Help with ONTap 9.1 routing

I dont have the snaswer for your interface disappering.. thats quiet strange. follow the simulator setup guide.

but you should not configure your cluter interconnect network and mgmt network in same subnet.

 

and by default cluster interconnect network is not  routable, should not have a gateway.

 

here is some example how its should be looks like for a 4 node cluster.

 

 

cluster1::> network interface show
            Logical    Status     Network            Current       Current Is
Vserver     Interface  Admin/Oper Address/Mask       Node          Port    Home
----------- ---------- ---------- ------------------ ------------- ------- ----
Cluster
            cluster1-01_clus1
                         up/up    169.254.201.217/16 cluster1-01   e0a     true
            cluster1-02_clus1
                         up/up    169.254.137.178/16 cluster1-02   e0a     true
            cluster1-03_clus1
                         up/up    169.254.101.214/16 cluster1-03   e0a     true
            cluster1-04_clus1
                         up/up    169.254.123.170/16 cluster1-04   e0a     true
cluster1
            cluster1-01_mgmt1
                         up/up    192.168.0.111/24   cluster1-01   e0c     true
            cluster1-02_mgmt1
                         up/up    192.168.0.112/24   cluster1-02   e0c     true
            cluster1-03_mgmt1
                         up/up    192.168.0.113/24   cluster1-03   e0c     true
            cluster1-04_mgmt1
                         up/up    192.168.0.114/24   cluster1-04   e0c     true
            cluster_mgmt up/up    192.168.0.101/24   cluster1-01   e0c     true


cluster1::> network route show
Vserver             Destination     Gateway         Metric
------------------- --------------- --------------- ------
cluster1
                    0.0.0.0/0       192.168.0.1     20

 

As you can see "Cluster" netowrk dont have routing address.

 

only the mgmt svm "cluster1" have routing.

and you should be doing all the mgmt via cluster_mgt or node_mgmt LIF.

Re: Help with ONTap 9.1 routing

Thanks. I have now corrected: -

 

natestclus::> network route show

Vserver             Destination           Gateway           Metric

-------------------  ----------------------- ------------------- ----------

natestclus         0.0.0.0/0                 10.xx.xx.254  20

 

 

network interface show

 

                              Logical                            Status              Network                    Current           Current         Is

Vserver                Interface                          Admin/Oper   Address/Mask          Node               Port               Home

---------------------  ----------------------------   ------------------ -------------------------- ------------------ ---------------  ------------

Cluster

                               natestclus-01_clus1    up/up               172.xx.xx.240/16     natestclus-01 e0a               true

                               natestclus-01_clus2    up/up               172.xx.xx.241/16     natestclus-01 e0b               true

natestclus

                               cluster_mgmt                up/up                10.xx.xx.202/24    natestclus-01 e0d               true

                               natestclus-01_mgmt1 up/up                 10.xx.xx.203/24   natestclus-01 e0c                true

 

                   

natestclus::> network port show

 

Node:   natestclus-01

 

                                                                                                           Speed (Mbps)      Health

Port          IPSpace           Broadcast Domain     Link    MTU    Admin/Oper           Status

------------ ------------------- ----------------------------  -------- --------  -----------------------  -------------

e0a          Cluster              Cluster                          up       1500    auto/1000              healthy

e0b          Cluster              Cluster                          up       1500    auto/1000              healthy

e0c          Default              Cluster                          up       1500    auto/1000              healthy

e0d          Default              Cluster                          up       1500    auto/1000              healthy

 

 

natestclus::> cluster show

 

Node                       Health     Eligibility

-----------------------  ------------  -------------

natestclus-01         true           true

 

But it still doesn't work - still cannot ping, or connect externally.

 

On the filer itself, I can ping as follows: -

 

natestclus::> ping 10.xx.xx.202

10.xx.xx.202 is alive

 

natestclus::> ping 10.xx.xx.203

10.xx.xx.203 is alive

 

natestclus::> ping 172.xx.xx.240

no answer from 172.xx.xx.240 

 

natestclus::> ping 172.xx.xx.241

no answer from 172.xx.xx.241

 

I notice that your setup has all the Cluster vserver addresses on just 1 port, and the same on cluster1.