Subscribe
Accepted Solution

after repace the disk, could not configure it

I got a failed SATA drive, and usually I can see it by running "disk show -n", then I can run "disk assign all" to add the disk. However, in this case, I don't see any disk. I tried "disk maint statys" and "sysconfig -r" as well, still can not see it.

I can see it by running "sysconfig -a".

Please let me know if there is any thing else I can try. Thanks for helping me out.

Re: after repace the disk, could not configure it

Hi netappmagic ,

Looks like your disk auto assign option is on.

Cheers

Henry

Re: after repace the disk, could not configure it

what is the solution for that? It's not being used, because I could not see it from "sysconfig -r"

I don't see the disk in any group, not in any array, nor in "spare" group.

Re: after repace the disk, could not configure it

Hi netappmagic ,

The new disk should be a spare.

You may wish to submit a case to NetApp support to find out.

Good luck

Henry

Re: after repace the disk, could not configure it

I know, it should be a spare, but unfortunately it is not here in this case.

It is the same size as the others existing SATA on the filer, and the same firmware is being used already.

Any idea?

Re: after repace the disk, could not configure it

So you had a drive fail, replaced it, and now you can see it under "sysconfig -a" but not "sysconfig -r" or "disk show -n"?

Where does it show up in "sysconfig -a"?  Just under the host adapter with the rest of the drives?  Do you see the drive in "storage show disk" and "disk show"? 

And (sorry, I have to ask) - you're SURE it's not in the "sysconfig -r" output?  Maybe under partner disks, or broken disks - or even already part of an aggregate?

Bill

Re: after repace the disk, could not configure it

> So you had a drive fail, replaced it, and now you can see it under "sysconfig -a" but not "sysconfig -r" or "disk show -n"?

Yes

> Where does it show up in "sysconfig -a"?  Just under the host adapter with the rest of the drives?

Yes, it is under host adapter 0b with the rest of drives

Do you see the drive in "storage show disk" and "disk show"?

I can see the drive in "storage show disk", but not in "disk show".

Looking forward to hear you again. Thanks!

Re: after repace the disk, could not configure it

And (sorry, I have to ask) - you're SURE it's not in the "sysconfig -r" output?  Maybe under partner disks, or broken disks - or even already part of an aggregate?

Yes, I am pretty sure that it is not in "sysconfig -r", not in broken disks, or spares. the address of the disk is 0b.26

I used "aggr status -r", not in any aggr neither.

Re: after repace the disk, could not configure it

Not long ago, I had a replacement disk that instead of being unowned, showed a state of present and so it was not available to be assigned, nor was it failed.  After a few hours it dropped into unowned state.

Re: after repace the disk, could not configure it

I found something interesting. "storage show disk 0b.26" is working, but the following numbers are different from those from the rest of drives

...

Current owner: 118059988

Home owner: 118059988

Reservation owner: 0

When I run storage show disk 0b.25" or any other fine disks, I got all same numbers.

Current owner: 101203034

Home owner: 101203034

Reservation owner: 101203034

It seems a ownershp issue...

I tried "disk assign all", not working: disk assign: Could not find any unowned disks to assign. Obviously, because disk show -n got nothing.