Subscribe
Accepted Solution

unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

Hi all,

 

We`ve migrated our CIFS Environment from 7-Mode to cDOT.

Now we have the Problem that Snapshots are not visible in Windows Explorer / Proberties / Previous Versions.

I can see all Snapshot when open Drive or UNC Path \~snapshot, but in Explorer i get the Message : there are no previous versions available.

Snapshot Directory is always set to visivle in Volume /Snapshot Configuration.

our System:

Ontap 9.1

CIFS

Windows 7/10

Maybe someone has an Idea what cause this Issue.

 

Regards,

Mario

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

Hi Mario,

 

Have you checked the storage configuration in comparison to the details of the following KB

 

https://kb.netapp.com/support/s/article/ka71A00000002k2QAA/how-to-control-access-to-a-snapshot-directory-in-clustered-data-ontap

 

Does the issue exist for all users and CIFS shares? Have you checked the CIFS Share ACL's and NTFS permissions?

If the CIFS share is created on a qtree or folder within the volume have you tried browing snapshots from the root of the volume?

 

/Matt

If this post resolved your issue, help others by selecting ACCEPT AS SOLUTION or adding a KUDO.

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

Hi Matt,

 

Thank you for replay.

I guess that Snapshot Proberites for Volumes and Share are correct .

Running a Console Command shows me for Shares: showsnapshot and for Volumes: Snapshot Dir Aceesss-enabled = true

All CIFS Volunes/Folders are transitioned from 7-Mode and just located directly on Volumes,so Permissions does not changed.

I am as a member of the Builtin\Administrators and Domain Admin should have all necessary rights, but still see Snapshots only when type a Path followedby  \~snapshot.

ex. \\VSM\volume\~snashot or \\VSM\share\~snapshot.

 

Regards,

Mario

 

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

well, seems to be i`ve to upgrade my Ontap to 9.1P1

 

many Thanks for the Link -was very helpfull

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

We're running Ontap 9.1P1 and are experiencing the same issues.

 

CIFS volumes/shares in qtree's migrated from a 7-Mode HA Pair running 8.2.4P4 using the 7-MTT.

 

I can list the snapshots via cmd prompt, then type in .snapshot\snapshot_dir_name in Windows Explorer to list the snapshots in that directory.

 

The snapshot directory visible setting is enabled on each share, and snapdir-access is true at the volume.

 

 

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

I created a volume on a CIFS SVM, created a share on it, enabled show snapshot directory, and when I browse that share, I see the snapshot directory.  I snapped the volume, and renamed a test directory in the share, and still do not see anything on the previous versions tab, but the original directory name is visible in the ~snapshot\snapshot_datestamp_timestamp directory.

 

My end users rely on this functionality.  I checked the show symlinks options on the shares, and everything appears correct.

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

The test share I created now shows previous versions when the hourly.XX snapshots took place.

 

None of the migrated shares show them.

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

I started removing snapshots created on the 7-Mode system that were migrated with the volumes/qtrees/shares, and the ~snapshot directory is visible now with folder options tweaked to show all files.  Still not showing up in Previous Versions tab.

 

I tried restarting CIFS on that SVM, no change in the Previous Versions tab.

Re: unable to see snapshots in Windows Explorer - Previous Versions

Hello,

 

we've had the same problem after migrating from 7-Mode to cDOT using the 7-MTT.

Are the share-properties "showsnapshot" and "show-previous-versions" set on your shares?

It seems that these attributes are not migrated by the 7-MTT.

 

You can check this like this:

share properties show -vserver <vserver-name> -share-name <share-name>

 

If the options are not set, you can set them using the following commands:

share properties add -vserver <vserver-name> -share-name <share-name> -share-properties showsnapshot

share properties add -vserver <vserver-name> -share-name <share-name> -share-properties show-previous-versions

 

Afterwards the explorer.exe has to be restarted.

We had to add "showsnapshot" AND "show-previous-versions", one of them was not enough.

 

This was the solution in our case, hope that it'll help you too.