Subscribe

Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

I have the following scenario. running ontap 7.3.1 

NetApp Release 7.3.1.1P3: Mon Jun  8 11:14:54 PDT 2009 on a FAS3140 system.

Most of my shelves are DS14Mk2 FC and I have 15k RPM 300Gb drives some are hitachi some are Seagate.

The firmware on the drives is up to date.

The firmware on the shelves should be updated however from what I read, I need to be at least on 7.3.2( i dont know if it will work on 7.3.1 no documention on the shelf firmware download site).

When I had a disk failure the other day I took out the 15k Drive, Netapp sent the replacecment 15k drive however they show up as 10k drives in teh spare pool.  When I assign these drives to teh Aggr they are 10k and it inhibits my performance as the Aggr can work only as fast the slowest drive.

I was on the phone with Netapp and one of the engineers told me that its a "cosmetic" bug and that you are only seeing 10k through the session but in reallity its 15k, I dont buy this.

here is what I mean;

NetApp Release 7.3.1.1P3: Mon Jun  8 11:14:54 PDT 2009

Aggregate cifs (online, raid_dp, redirect) (block checksums)
  Plex /cifs/plex0 (online, normal, active)
    RAID group /cifs/plex0/rg0 (normal)

      RAID Disk Device  HA  SHELF BAY CHAN Pool Type  RPM  Used (MB/blks)    Phys (MB/blks)
      --------- ------  ------------- ---- ---- ---- ----- --------------    --------------
      dparity   0a.16   0a    1   0   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840
      parity    0a.32   0a    2   0   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      0a.48   0a    3   0   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      0a.69   0a    4   5   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      1a.21   1a    1   5   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840
      data      1a.37   1a    2   5   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      1a.54   1a    3   6   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      0a.70   0a    4   6   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      1a.22   1a    1   6   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840
      data      0a.38   0a    2   6   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      1a.55   1a    3   7   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      1a.71   1a    4   7   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      0a.23   0a    1   7   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840
      data      0a.39   0a    2   7   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      0a.56   0a    3   8   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      1a.72   1a    4   8   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296

    RAID group /cifs/plex0/rg1 (normal)

      RAID Disk Device  HA  SHELF BAY CHAN Pool Type  RPM  Used (MB/blks)    Phys (MB/blks)
      --------- ------  ------------- ---- ---- ---- ----- --------------    --------------
      dparity   0a.60   0a    3   12  FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      parity    0a.25   0a    1   9   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840
      data      0a.73   0a    4   9   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      1a.43   1a    2   11  FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      0a.28   0a    1   12  FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840
      data      1c.82   1c    5   2   FC:A   - FCAL 10000 272000/557056000  280104/573653840 ---> this disk is a Segate 15k 300gb disk, WHY IS IT SHOWING UP as 10K??

Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

btw, i did check this https://kb.netapp.com/support/index?page=content&id=2010818 and it does not apply to my scenario as I have the same datecode: 20080807 NOT LOWER

Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

Can you do a

storage show disk -a 1c.82

storage show disk -a 0a.28

Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

shane,

SAN01> storage show disk -a 1c.82

Disk:             0c.82

Shelf:            5

Bay:              2

Serial:           3SJ11QDL00009039HLJA

Vendor:           NETAPP

Model:            X279_S15K7288F15

Rev:              NA00

RPM:              10000

WWN:              2:000:0024b6:9e4b2e

UID:              20000024:B69E4B2E:00000000:00000000:00000000:00000000:00000000:00000000:00000000:00000000

Downrev:          no

Pri Port:         B

Sec Name:         1c.82

Sec Port:         A

Power-on Hours:   8749

Blocks read:      6338496080

Blocks written:   561914856

Time interval:    375:14:13

Glist count:      0

Scrub last done:  00:05:11

Scrub count:      122

LIP count:        0

Dynamically qualified:  Yes

Power cycle count:      0

Power cycle on error:   0

SAN01> storage show disk -a 0a.28

Disk:             0a.28

Shelf:            1

Bay:              12

Serial:           3QP0X1TE00009926YXEB

Vendor:           NETAPP

Model:            X279_S15K6288F15

Rev:              NA00

RPM:              15000

WWN:              2:000:001d38:108722

UID:              2000001D:38108722:00000000:00000000:00000000:00000000:00000000:00000000:00000000:00000000

Downrev:          no

Pri Port:         A

Sec Name:         1a.28

Sec Port:         B

Power-on Hours:   18093

Blocks read:      62738892080

Blocks written:   9096386736

Time interval:    744:17:49

Glist count:      0

Scrub last done:  00:05:11

Scrub count:      206

LIP count:        0

Dynamically qualified:  No

Power cycle count:      0

Power cycle on error:   0

check out the model: same type of drive

Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

Thats messed up,

If it was me? i'd log a case and/or  rma it 

Re: Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

By the way

You'll be wanting to upgrade the fw on the X279_S15K6288F15 drives to NA01 quick smart

https://now.netapp.com/NOW/cgi-bin/bol?Type=Detail&Display=388753

There was an advisory about it a couple of months ago

https://now.netapp.com/NOW/products/csb/csb1003-01.shtml

Re: Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

hi,

have you checked out this site to? http://now.netapp.com/NOW/download/tools/diskqual/

the datacode you have, is very old then. you should have a datecode like this : Datecode: 20110330. you can see here a date year 2011; month 03; day 30

regards

Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

shane, I know about the N01 firmware update. Its interesting to note that my new shelves that came with the x279 are all N01 and the older shelves are still at N00 firm.

I will probably do it over the holiday weekend. thanks for the link

Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

jakob, I will give the qual packages a shot today and see if that resolves my issues, will post back here in the afternoon, thx

Disks show up as 10k RPM but should be 15K RPM

I applied the latest Disk Qual package and my problem was solved;

RAID group /cifs/plex0/rg1 (normal)

      RAID Disk Device  HA  SHELF BAY CHAN Pool Type  RPM  Used (MB/blks)    Phys (MB/blks)
      --------- ------  ------------- ---- ---- ---- ----- --------------    --------------
      dparity   0a.60   0a    3   12  FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      parity    0a.25   0a    1   9   FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840
      data      1a.73   1a    4   9   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      1a.43   1a    2   11  FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  274845/562884296
      data      0a.28   0a    1   12  FC:A   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840
      data      0c.82   0c    5   2   FC:B   -  FCAL 15000 272000/557056000  280104/573653840

the last disk was showing up as a 10k RPM disk now its showing up as correct 15k.

BTW, netapp support level 1 couldnt direct me in the right path, I got this from the forums and actually an escalation from a senior level engineer from netapp.