Subscribe
Accepted Solution

Multi IP configured in HA

Hi,

 

I've finally configured the storage in HA with multi IP connection. Here my hosts and rc files:

 

Filer-1 nlnetapp001

 

127.0.0.1 localhost localhost-stack
127.0.10.1 localhost-10 localhost-bsd
127.0.20.1 localhost-20 localhost-sk
192.168.0.150 nlnetapp001 nlnetapp001-pub0
192.168.0.151 nlnetapp002 pub1 nlnetapp002-pub1

 

hostname nlnetapp001
ifgrp create multi pub0 -b ip e0b e0d
ifconfig pub0 `hostname`-pub0 netmask 255.255.255.0 flowcontrol full mtusize 1500 partner pub1
route add default 192.168.0.1 1
routed on
options dns.domainname mydomain.com
options dns.enable on
options nis.enable off
savecore

Filer-2 nlnetapp002

 

127.0.0.1 localhost localhost-stack
127.0.10.1 localhost-10 localhost-bsd
127.0.20.1 localhost-20 localhost-sk
192.168.0.151 nlnetapp002 nlnetapp002-pub1
192.168.0.150 nlnetapp001 pub0 nlnetapp002-pub0
hostname nlnetapp002
ifgrp create multi pub0 -b ip e0b e0d
ifconfig pub0 `hostname`-pub1 netmask 255.255.255.0 flowcontrol full mtusize 1500 partner pub0
route add default 192.168.0.1 1
routed on
options dns.domainname mydomain.com
options dns.enable on
options nis.enable off
savecore

The tricky part is regarding the pub0 and pub1 defined in the hosts file, because the ifconfig partner command do not accept ip as partner (!?!) but asking me to set the interface instead. Another thing that drove me crazy is the line ifgrp in rc files; this line is needed otherwise at the reboot the filer loose the network configuration (!?!?)

 

cf takeover works fine on both nodes; the only "issue" is regarding the cf giveback that works only with force mode cf giveback -f

 

Can someone give me a feedback about this config? I mean if is correct or not?

 

br,

//Ezio

Re: Multi IP configured in HA

Hi,

 

In RC file the partner interface has to be mentioned and its by design, the failover should happen to an interface

 

Your /etc/rc file looks fine

 

are you seeing any errors when you issue "cf giveback" with out -f options

 

You may want to look at the below links for some information on why cf giveback fails

 

https://library.netapp.com/ecmdocs/ECMP1210206/html/GUID-E37EC334-C009-4A6A-82A8-BE383D6D5567.html

 

https://kb.netapp.com/support/index?id=3014009&page=content&locale=en_US

 

Thanks

If this post resolved your issue, help others by selecting ACCEPT AS SOLUTION or adding a KUDO.

Re: Multi IP configured in HA

Hi,

 

thank you for the feedback.

 

I figured out why "cf giveback" was not working, I supposed because I was keep open the ssh SP console of both nodes, closing the ssh console of the filer taken the "cf giveback" was playing in correct fashion.

 

//Ezio