Subscribe
Accepted Solution

OCUM installation failes on RHEL [OCUM 6.3 / RHEL 6.5 ]

Hello guys,

 

I am trying to setup OCUM 6.3 on a RHEL 6.5 box.

 

it is failing during the netapp-ocum packages setup.

 

Message I have is : 

Mar 09 19:37:22: Configuration complete. Will start ocie services ...
Mar 09 19:40:03: Started NetApp OnCommand Insight Essentials Server service.
Mar 09 19:40:03: Adding maintenance user to um user
Mar 09 19:40:03: maintenance user is not added to um, adding ...
Error: Unable to communicate with server. Please ensure the server is running.

 

I found where in the install script it failes :

function create_maintenance_user () {

log "Adding maintenance user to um user"
# Check if umadmin is already added as um user. If not add it.
cmd="select name from ocum.authorizationunit where authorizationUnitType='MAINTENANCE_USER';"
ret=`mysql --batch -N -e "$cmd"`
if [[ ! -z $ret ]] ; then
log "maintenance user=$ret"
log "maintenance user already exist in um"
else
log "maintenance user is not added to um, adding ..."
su - jboss -c "dfm user add -t maintenance_user ${maintenance_user}" >> $LOG 2>&1
fi
}

 

the failling command is related to "dfm user add".

 

I also tried to log in as jboss and issue this same command with no more success ;(

 

Do you have an idea of what is wrong with my setup ?

 

 

Thanks a lot.

 

 

 

Re: OCUM installation failes on RHEL [OCUM 6.3 / RHEL 6.5 ]

Hi,

 

Can you check from 'service ocie status' that the Jboss web server is UP. If it is down, can you try a 'service ocie start' and see if it comes up. Later, 

a. Add maint. user(defaults to username of 'umadmin') as a OS user using below steps:

    $groupadd maintenance

    $useradd --shell /bin/maintenance-user-shell.sh --home /home/maintenance -g maintenance umadmin

b.Add this user as UM maint. user using 'su - jboss -c "dfm user add -t maintenance_user umadmin'.

 

You can try above and let us know. BTW yes you would get a popup error msg when you see the login screen saying that 'maint. user must be created first' in this scenario.

 

 

 

Re: OCUM installation failes on RHEL [OCUM 6.3 / RHEL 6.5 ]

Hello,

 

I finnaly found the issue, it is still strange but I have a workaround Smiley Happy

 

on my system I have a huge FS dedicated to OCUM let's say /OCUM

I created something like that 

   /OCUM/opt/netapp

   /OCUM/data 

and then created sym links like this

  cd /opt ; ln -s /OCUM/opt/netapp .

  cd / ; ln -s /OCUM/data .

 

When setup is done with symlinks, permissions ( owner/group/ bit s on user or group ) are not the same compared to setup with no symlink on the /opt/netapp directories !!

 

I just do something like mount -o bind /OCUM/opt/netapp /opt/netapp and tada, it works fine.

 

I did not go deeped to understand and debug the post install scriplet from the rpm but there is something very stange in there ...

 

Thanks for your help