FAS and V-Series Storage Systems Discussions

Highlighted

CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

Dear Community,

 

since we have updated some of our systems (FAS82xx, AFF A300) to Ontap 9.3P7,

we see the following Errors in Messages for our (UTA2) 10GBit LAN-Ports, which have not been here before the update.

10/16/2018 11:04:14 <Filer>-<node>   ALERT         vifmgr.cluscheck.crcerrors: Port e0g on node <Filer>-<Node> is reporting a high number of observed hardware errors, possibly CRC errors.

 

ifstat shows TotalErrors (increasing) and Errors/Minute but no CRC-Errors

-- interface  e0g  (1 hour, 42 minutes, 32 seconds) --

RECEIVE
 Total frames:    56798k | Frames/second:    9233  | Total bytes:       178g
 Bytes/second:    28949k | Total errors:     1337  | Errors/minute:      13
 Total discards:      2  | Discards/minute:     0  | Multi/broadcast: 31503
 Non-primary u/c:     0  | CRC errors:          0  | Runt frames:        18
 Fragment:            0  | Long frames:      1319  | Alignment errors:    0
 No buffer:           2  | Pause:               0  | Jumbo:               0
 Noproto:           105  | Bus overruns:        0  | LRO segments:    50798k
 LRO bytes:         174g | LRO6 segments:       0  | LRO6 bytes:          0
 Bad UDP cksum:       0  | Bad UDP6 cksum:      0  | Bad TCP cksum:       0
 Bad TCP6 cksum:      0  | Mcast v6 solicit:    0
TRANSMIT
 Total frames:    16298k | Frames/second:    2649  | Total bytes:     11749m
 Bytes/second:     1909k | Total errors:        0  | Errors/minute:       0
 Multi/broadcast:   605  | Pause:               0  | Jumbo:            6655k
 Cfg Up to Downs:     0  | TSO non-TCP drop:    0  | Split hdr drop:      0
 Timeout:             0  | TSO segments:      840k | TSO bytes:        9910m
 TSO6 segments:       0  | TSO6 bytes:          0  | HW UDP cksums:       0
 HW UDP6 cksums:      0  | HW TCP cksums:       0  | HW TCP6 cksums:      0
 Mcast v6 solicit:    0
DEVICE
 Mcast addresses:     4  | Rx MBuf Sz:       4096
LINK INFO
 Speed:           10000m | Duplex:            full | Flowcontrol:       none
 Media state:     active | Up to downs:          2

 

From my feeling it looks like a BUG in Data Ontap 9.3P7 (Error in their Portstats, ...), as we dont find any matching Errors in our Network infrastructure. Also no impact seen to the systems.

I already opened a support Case, but uptonow they cannot match this to an existing BUG, as 9.3P7 should have fixed all issues regarding this problem.

 

So timeconsuming debugging on customer site must be done to find the root-cause :-( 

 

So the Question to the community: Anybody  seen this Errors on Ontap 9.3P7?

 

Best Regards,

Klaus

15 REPLIES 15

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

HI,

 

I have the same issue on 9.3p2 on FAS2554

- CRC events each hours

- Error only on received on ifstat but not CRC ..

 

Have you solved this issues ?

 

Thanks

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

Hi

 

Your increase is on RECEIVE - "Long frames" - that translates to:  "Number of received frames that were greater than the maximum size and had a valid CRC."

 

That suggest you either have large MTU set somewhere on the LAN but not on the broadcast domain this interface assigned to in ONTAP.

Another option i may think of is if your switch configured to trunk with a native vlan (and that's works ok, and it's a common configuration), but it also has VLANS allowed on - that are not configured in ONTAP .So when the switch also send some vlan tagged traffic that adds up to your frame size. (regardless if the traffic even meant to the filer or was just a broadcast).

 

if you want to see the traffic in your own eyes, you can collect a pktt.

https://kb.netapp.com/app/answers/answer_view/a_id/1029847

 

And sort by frame size or use a filter like : "frame.len > 1514 && ip.dst == 10.1.1.1"  (1514 is the normal MTU frame size. and 10.1.1.1 is the filer IP so you see only the received frames)

 

len.png

 

Gidi

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

We have the same issue with a brand new FAS8200/AFF 300 MetroCluster.

We got the following message every hour from every node (from every ethernet port):

 

vifmgr.cluscheck.crcerrors: Port e0h on node xxxxx is reporting a high number of observed hardware errors, possibly CRC errors.
 
vifmgr.cluscheck.crcerrors
 
36519
 
This message occurs when a network device reports a high number of observed hardware errors, such as CRC errors, length errors, alignment errors, or dropped frames.
 
The errors could be originating from the specified port, a remote port, or a port on another component of the network. Check the statistics for both the port and the switch. Contact NetApp technical support for assistance and specific instructions.
 

 

 

ONTAP:

NetApp Release 9.4P1

 

Does anybody have a solution?

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

Hello,

 

we  observer the same errors on our 10Gbit/s ports with MTU size 1500 (Netapp FAS2620), and we have open (for months now) a case to try identifying the cause of those Warning Messages, but no success with Netapp and the Network tcpdump we send them.

 

Netapp FAS are connected to HPE Switchs, ports on switch side are Jumbo frame enabled, we try to modify the frame size to the min allowed on HPE Switch (1536), but messages persists (at almost fixed time every day with a 10 min delta day after day).

 

Did you have open a case to Netapp Support? Have they confirm a KB or Known issue related to those messages? 

 

Thanks in advance

 

Yann

 

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

I want to say this is a false positive. What is your case number?

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

Finaly it's not a false positive, we identify the frames by setting our MTU to 9000 on Netapp ports and take another tcpdump.

 

Frames are broadcasted from our Vmware servers who send them once a day, they are used for network check by vmware.

 

for the moment we've try to avoid receiving those frames on our Netapp port by disabling jumbo frame on switch ports where our Netapp is connected to, but with no success.

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

We just upgraded last week from 9.2P4 to 9.3P10 and are now experiencing the same issue, on the same port actually (e0h). It's only one node out of our four node cluster. We are also getting alerts on e0b indiciating "Excessive link errors on network interface e0b. Might indicate a bad cable, switch port, or NIC, or that a cable connector is not fully inserted in a socket. On a 10/100 port, might indicate a duplex mismatch."

 

I believe both are false positives as we were getting 0 alerts on either interface before the upgrade. Will be opening a case today.

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

Post some ifstat output.

Re: CRC-Error Messages seen since Ontap Upgrade to 9.3P7

Hello

on your vcenter deactivate on dvswitch health check for vlan and mtu ,and you shall not see anymore crc complain on netapp side

Forums