ONTAP Discussions

Netzwerkprobelme

ITAWOLV

Hallo,

 

wir haben seit kurzem Netzwerkprobleme bei unserer Netapp. Es sind 2 Filer im HA Modus. Vom Filer 1 sind die Ports angeblich down die im Storage VLAN sind. Vom Filer 2 ist e0m angeblich down. Alle Ports haben aber einen Link.  Ich habe schon andere Kabel ausprobiert und auch bereits auf einen andere Switch umgesteckt.  Es hat sich nicht geändert. 

Das OS ist ein Ontap 8.2.2.7 Mode.

 

Hat irgend jemand eine Idee, woran es liegen kann?

5 REPLIES 5

pedro_rocha

Hi,

 

It was working before? When it stopped? Any incident in the environment? Any change?

 

It is in takeover?

 

Can you post ifconfig -a from each controller?

 

Regards,

Pedro

 

ITAWOLV

Yes, the Netapp has been running without a problem for 2 years. There were no incidents, so I tried to try other cables and plug them into a different switch.

Yes. Filer 1 has taken over filer 2.

 

lvs-stor-01(takeover)> ifconfig -a
e0a: flags=0x9f0c867<BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,TCPCKSUM> mtu 1500
ether 02:a0:98:58:28:d1 (auto-1000t-fd-up) flowcontrol full
trunked ProdLAN
e0b: flags=0x9f4c867<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,TCPCKSUM> mtu 1500
ether 02:a0:98:58:28:d0 (auto-1000t-fd-up) flowcontrol full
trunked StorageLAN
e0c: flags=0x9f0c867<BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,TCPCKSUM> mtu 1500
ether 02:a0:98:58:28:d1 (auto-1000t-fd-up) flowcontrol full
trunked ProdLAN
e0d: flags=0x9f0c867<BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,TCPCKSUM> mtu 1500
ether 02:a0:98:58:28:d0 (auto-1000t-fd-up) flowcontrol full
trunked StorageLAN
e0M: flags=0x2b4c867<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,TCPCKSUM,MGMT_PORT> mtu 1500
inet 10.140.15.211 netmask 0xffffff00 broadcast 10.140.15.255 noddns
ether 00:a0:98:58:28:d5 (auto-100tx-fd-up) flowcontrol full
e0P: flags=0x2b4c867<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,TCPCKSUM,ACP_PORT> mtu 1500 PRIVATE
inet 192.168.0.224 netmask 0xfffffc00 broadcast 192.168.3.255 noddns
ether 00:a0:98:58:28:d4 (auto-100tx-fd-up) flowcontrol full
lo: flags=0x1be8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST,MULTIHOST,PARTNER_UP,TCPCKSUM> mtu 9188
inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000 broadcast 127.0.0.1
losk: flags=0x40a400c9<UP,LOOPBACK,RUNNING> mtu 9188
inet 127.0.20.1 netmask 0xff000000 broadcast 127.0.20.1
StorageLAN: flags=0x22fec863<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,MULTIHOST,PARTNER_UP,TCPCKSUM> mtu 1500
inet 10.140.21.211 netmask 0xffffff00 broadcast 10.140.21.255
partner inet 10.140.21.212 (StorageLAN)
ether 02:a0:98:58:28:d0 (Enabled interface groups)
ProdLAN: flags=0x22fec863<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,MULTIHOST,PARTNER_UP,TCPCKSUM> mtu 1500
inet 10.140.11.211 netmask 0xffffff00 broadcast 10.140.11.255
partner inet 10.140.11.212 (ProdLAN)
ether 02:a0:98:58:28:d1 (Enabled interface groups)

 

 

lvs-stor-02/lvs-stor-01> ifconfig -a

lo: flags=0x1be8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST,MULTIHOST,PARTNER_UP,TCPCKSUM> mtu 9188
inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000 broadcast 127.0.0.1
takeover mode (lo)
StorageLAN: flags=0x227ec863<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,MULTIHOST,PARTNER_UP,TCPCKSUM> mtu 1500
inet 10.140.21.212 netmask 0xffffff00 broadcast 10.140.21.255
takeover mode (StorageLAN)
ether 02:a0:98:58:28:d0 (Disabled interface group)
ProdLAN: flags=0x22fec863<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,MULTIHOST,PARTNER_UP,TCPCKSUM> mtu 1500
inet 10.140.11.212 netmask 0xffffff00 broadcast 10.140.11.255
takeover mode (ProdLAN)
ether 02:a0:98:58:28:d1 (Enabled interface groups)

 

pedro_rocha

Hi,

 

Maybe /etc/rc was not updated, the the takeover happened, wrong network configuration information was loaded.

 

So, from the ifconfig -a output, on the controller you cannot access, all IP/VLANs/IFGRPS are present as it should?

 

On the impaired node, check the /etc/rc file (rdfile /etc/rc). Is it correct?

 

Also, do you already know what caused the takeover?

 

Connect to the impaired node via console or RLM/SP and check if it is up, showing ready to giveback.

 

Regards,

Pedro

 

 

ITAWOLV

Hi there,

I have checked the etc / rc on both. Both files are correct. Everything is still there as it was before, when the Netapp was still running without any problems.
No. Unfortunately I don't know what caused the takeover.

Strangely, the following message appears on Filer 2 with an ifconfig -a:
lvs-stor-02 / lvs-stor-01> ifconfig -a
lo: flags = 0x1be8049 <UP, LOOPBACK, RUNNING, MULTICAST, MULTIHOST, PARTNER_UP, TCPCKSUM> mtu 9188
inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000 broadcast 127.0.0.1
takeover mode (lo)
StorageLAN: flags = 0x227ec863 <UP, BROADCAST, RUNNING, MULTICAST, MULTIHOST, PARTNER_UP, TCPCKSUM> mtu 1500
inet 10.140.21.212 netmask 0xffffff00 broadcast 10.140.21.255
takeover mode (StorageLAN)
ether 02: a0: 98: 58: 28: d0 (Disabled interface group)
ProdLAN: flags = 0x22fec863 <UP, BROADCAST, RUNNING, MULTICAST, MULTIHOST, PARTNER_UP, TCPCKSUM> mtu 1500
inet 10.140.11.212 netmask 0xffffff00 broadcast 10.140.11.255
takeover mode (ProdLAN)
ether 02: a0: 98: 58: 28: d1 (Enabled interface groups)

The two filers are active.

 

Regards,

Daniel

pedro_rocha

Hi,

 

From the SP/BMC/RLM/serial, what is the status on the impaired controller? Waiting for giveback?

 

Did the system sent any autosupport message about the failure?

 

Let me get this straight, which IP is inaccessible right now?

 

Regards,

Pedro

Announcements
NetApp on Discord Image

We're on Discord, are you?

Live Chat, Watch Parties, and More!

Explore Banner

Meet Explore, NetApp’s digital sales platform

Engage digitally throughout the sales process, from product discovery to configuration, and handle all your post-purchase needs.

Public