Simulator Discussions

Ontap Sim 9.9 High CPU Usage

jcolonfzenpr

Hello,

 

After upgrading to version 9.9.1 in my Ontap Sim lab I noticed that now the cluster nodes are with a constant high CPU percentage. I performed several tests by creating a new cluster in both versions 9.8 and 9.9.1. I found that the 9.8 cluster has no high CPU behavior but the 9.9.1 cluster does.

 

Any change in version 9.9.1?

 

My environment:
ESXi version = 7.0u2
CPU = Intel Xeon Processor E5-2630 v4
Mem = 128GB

 

Ontap Sim 9.8 CPU - ESXi:

https://technomyth.zenprsolutions.net/wp-content/uploads/2021/07/ONTAP-SIM-9.8.png 

https://technomyth.zenprsolutions.net/wp-content/uploads/2021/07/Ontap-SIM-9.8-stats.png 

 

Ontap Sim 9.9 CPU - ESXi:

https://technomyth.zenprsolutions.net/wp-content/uploads/2021/07/ONTAP-SIM-9.9.1.png 

https://technomyth.zenprsolutions.net/wp-content/uploads/2021/07/Ontap-SIM-9.9-stats.png 

 

Any help would be appreciated.

 

Jonathan Colón | Blog | Linkedin
1 ACCEPTED SOLUTION

jcolonfzenpr

Hi,

 

Both Test VMs have 12GB of RAM. Same high CPU behavior.

 

Thanks for the help but I will revert back to 9.7px version.

 

As requested:

 

PS /home/xxxxxxx> get-vm 'Ontap S*'


Name                 PowerState Num CPUs MemoryGB
----                 ---------- -------- --------
Ontap Sim 9.8        PoweredOn  2        12.000
Ontap Sim 9.9        PoweredOn  2        12.000

PS /home/xxxxxxx> 

 

Jonathan Colón | Blog | Linkedin

View solution in original post

4 REPLIES 4

pedro_rocha

Hi,

 

I don't know what is happening. Can you post the output for sysstat -M on each node?

 

node run -node XXX -command sysstat -M 1

 

Regards,

Pedro

jcolonfzenpr

Hello,

 

I made several performance captures but I do not see any anomaly. Additionally I upgraded from version 9.8 to 9.9.1 in the cluster that does not have the anomaly and after the upgrade I see the same strange behavior. Both nodes have nothing configured. I think it is a bug!

 

9.8 Sim upgraded to 9.9.1:

https://technomyth.zenprsolutions.net/wp-content/uploads/2021/07/98_upgraded_to_99.png 

 

As requested:

Ontap 9.8 SIM Node sysstat:

https://technomyth.zenprsolutions.net/wp-content/uploads/2021/07/sysstat-9-8.png 

 

Ontap 9.9.1 Sim Node sysstat:

https://technomyth.zenprsolutions.net/wp-content/uploads/2021/07/sysstat-9-9.png 

 

Thanks!

Jonathan Colón | Blog | Linkedin

pedro_rocha

Hi,

 

After the upgrade, did you change the memory allocation for the SIM instances? I saw that they have different requirements:

 

5.1 GB of RAM till ONTAP 9.8 and 6 GB of RAM from ONTAP 9.9.1 and above, for one instance of the simulator
10.2 GB of RAM till ONTAP 9.8 and 12 GB of RAM from ONTAP 9.9.1 and above, for two instances of the simulator

 

Regards,

Pedro

jcolonfzenpr

Hi,

 

Both Test VMs have 12GB of RAM. Same high CPU behavior.

 

Thanks for the help but I will revert back to 9.7px version.

 

As requested:

 

PS /home/xxxxxxx> get-vm 'Ontap S*'


Name                 PowerState Num CPUs MemoryGB
----                 ---------- -------- --------
Ontap Sim 9.8        PoweredOn  2        12.000
Ontap Sim 9.9        PoweredOn  2        12.000

PS /home/xxxxxxx> 

 

Jonathan Colón | Blog | Linkedin

View solution in original post

Announcements
NetApp on Discord Image

We're on Discord, are you?

Live Chat, Watch Parties, and More!

Explore Banner

Meet Explore, NetApp’s digital sales platform

Engage digitally throughout the sales process, from product discovery to configuration, and handle all your post-purchase needs.

NetApp Insights to Action
I2A Banner
Public