The transition to NetApp MS Azure AD B2C is complete. If you missed the pre-registration, you will be invited to reigister at next log in.
Please note that access to your NetApp data may take up to 1 hour.
To learn more, read the FAQ and watch the video.
Need assistance? Complete this form and select “Registration Issue” as the Feedback Category.

ONTAP Discussions

FAS 8040 Upgrade to 9.0 or 9.0P4 Validation Failure

sroy

Hello,

I have 3 different independent clusters that are all running 8.3.2 and I want to upgrade them into the 9.x stream. 

 

1 x 8040 validates successfully. Need to get this up to 9.7

1 x 2240-2 validates successfully. Need to get this to 9.1

 

My other 8040 cluster is showing this error:

 

CLI output:

cluster image validate -version 9.0P4

It can take several minutes to complete validation...

Error: show failed: Both primary and backup images should be available for validation. One or both of them are not available

 

WebUI:

 

Failed to retrieve the validation information.

Reason: Validation failed because the software image selected for the validation is unavailable.

Click Retry to revalidate the cluster.

 

The only change that has occurred with this cluster is I have recently unjoined both a FAS3240 and FAS3250 from it. 

Any idea on why this error is presenting itself? 

1 ACCEPTED SOLUTION

sroy

Found out there was still an old node still in the DB.

 

Ran debug smdb table cluster_package_ownership_rdb show

 

node                                 role

------------------------------------ ---------

8153030e-4c2e-11e5-9d9c-85ebde5ee891 secondary

 

Deleted this GUID and the image can now be validated. 

 

https://www.randomlyexpressed.com/cluster-image-package-command-fails/

View solution in original post

5 REPLIES 5

SpindleNinja

what's the output of  "cluster image package show"

 

Also, why 9.0P4?  why not 9.1P latest? 

sroy

cluster image package show
Package Version Package Build Time
---------------- ------------------
8.3.2P12 8/13/2017 20:57:01
9.0P4 6/17/2017 12:58:01
2 entries were displayed.

 

I don't have any issues moving to the latest 9.1, however it doesn't matter what version I upload to the 8040 will not validate. 

 

cluster image package show
Package Version Package Build Time
---------------- ------------------
8.3.2P12 8/13/2017 20:57:01
9.0P4 6/17/2017 12:58:01
9.1P20 10/28/2019 08:37:28
3 entries were displayed.

 

cluster image validate -version 9.1P20

It can take several minutes to complete validation...

Error: show failed: Both primary and backup images should be available for validation. One or both of them are not available

 

 

 

 

SpindleNinja

Got ya.   just wanted to check that. 

 

how about... "set adv; system node image show -instance " 

sroy

Found out there was still an old node still in the DB.

 

Ran debug smdb table cluster_package_ownership_rdb show

 

node                                 role

------------------------------------ ---------

8153030e-4c2e-11e5-9d9c-85ebde5ee891 secondary

 

Deleted this GUID and the image can now be validated. 

 

https://www.randomlyexpressed.com/cluster-image-package-command-fails/

View solution in original post

SpindleNinja

set d; debug vreport show  is another good one to run after you remove nodes. 

Announcements
NetApp on Discord Image

We're on Discord, are you?

Live Chat, Watch Parties, and More!

Explore Banner

Meet Explore, NetApp’s digital sales platform

Engage digitally throughout the sales process, from product discovery to configuration, and handle all your post-purchase needs.

NetApp Insights to Action
I2A Banner
Public